Fra bokpresse i garasjen til tastetrykk på pc


Published: 20.05.2016
Vestby Grafiske har tilbudt kundene alt fra visittkort til store trykksaker siden 80-tallet
Fra bokpresse i garasjen til tastetrykk på pc

Far Freddie Olsen, sønn Morten og datter Liv Irene Holmen har holdt stand innen en bransje som stadig har blitt forandret. I dag utdannes det ikke trykkere slik vi husker det fra tidligere tider. – Nei, her banker ingen lærlinger på døren, sier Morten Olsen. – Vi har ikke samme behov som før for offsettrykkere i og med at det meste skjer digitalt. Min far og jeg har både svennebrev og mesterbrev innen faget, men i dag trengs det utdannelse innen grafisk design og andre kreative linjer, sier han. Det er søsteren Liv Irene som stort sett tar seg av denne siden av bedriften. Hun er grafisk designer og har ansvaret for utseende og tekst på det som blir trykket. Hun jobber en del hjemmefra i tillegg til stadig å være på kurs. – I denne bransjen må du følge med, sier Freddie Olsen og fortsetter: – De som ikke oppdaterer seg jevnlig er snart ute av dansen. Her skjer det mye bare på et halvt år. Vi følger godt med på hva som skjer innen faget, sier han. – Det er helt nødvendig, skyter Morten inn. Han og søsteren har tatt over driften av Vestby Grafiske, men far er stadig med.

Ingen åtte til fire-dag

 – Folk ringer og trenger en trykksak fort. Det prøver vi å ta på strak arm. Vi har hele tiden vært fokusert på at kundene skal være fornøyde. Det betyr at vi har jobbet dag og natt. På denne måten har vi kanskje vært lite synlige for befolkningen, men vi har hele tiden brukt tiden til best mulig produkt, sier Freddie. Morten forklarer at det er samarbeid mellom trykkeriene i Vestby. – Vi har jo flere aktører, men vi lager forskjellige produkter. Jeg synes vi har et godt samarbeid og vi anbefaler gjerne et annet sted hvis det er best for kunden, sier han. Far og sønn har måttet jobbe også helger i perioder for å tilfredsstille kundene, men dette ser de på som helt dagligdags. – Vi trives godt med jobben og er tilfredse med lokalene her i Høgdaveien 2. Ingen dager er like og det liker vi, sier Morten.

Store og krevende investering

Lokalene til Vestby Grafiske bærer preg av utviklingen i trykkeribransjen. Her står en god gammel bokbindermaskin, en stor stiftemaskin og andre velbrukte maskiner. I tillegg ser en flere pc og nyere utstyr. Opp i gjennom årene må det ha vært mange utskiftninger av utstyr og dette må da kreve store investeringer. – Det er heldigvis gode leasingavtaler på slikt utstyr, sier Morten. - Det har vært en rivende utvikling. Med jevne mellomrom kommer det en maskin som har enda bedre kapasitet og er mye kjappere enn den vi har. Hele tiden må en følge med på hva som lønner seg. Vi kunne ikke ha kjøpt hver maskin for det hadde vært dårlig økonomisk styring. Selvsagt selges slike maskiner og markedet er godt utenfor landets grenser, men vi har gode erfaringer med leasing. Vi tenker hele tiden på hvordan et oppdrag kan bli utført til best mulig pris for kunden. Da må maskinene være tilpasset oppdraget. Vi kan også tilrettelegge oppdrag her og sende videre til de som har egnete maskiner eller arbeidskraft. Vi holder oss innenfor Norges grenser og det er viktig for oss. Jeg synes vi har funnet gode løsninger for både kunden og oss, sier Morten.

Bredt spekter av produkter

Vestby Grafiske trykker det meste. Det kan være reklameplakater til bedrifter både her i kommunen og i resten av landet. Ekstra hektisk blir det når reklamekampanjer kjøres for enkelte butikker i nærområdet. Ellers går det i visittkort, menyer, roll-up og tradisjonelle trykksaker som hefter eller spesialprodukter. – Vi jobber mest foran pc og det er så interessant med utviklingen og hva vi kan tilby, sier Freddie. – Det er lenge siden vi trykket blader og tidsskrifter. Vi hadde også samarbeid med Munch-museet. Kjente kunstnere har fått trykket opp verkene sine her. Det var ekstra spennende om kunstnerne godkjente produkter. Gleden sto i taket da de var veldig fornøyde, sier han og er stolt av hva familiebedriften har utrettet gjennom mange år. – Vi tilpasser oss markedet, sier Morten og fortsetter: – På denne måten tror jeg vi vil bestå lenge ennå. Det var mange i denne bransjen som ble borte da alt ble digitalisert. Det er hele tiden omstillinger og et tøft marked. Papir er dyrt og konkurransen om kundene stort, men vi er vant med å stå på og det fortsetter vi med, avslutter han.

Post Title

Lorem superscript dolor subscript amet, consectetuer adipiscing elit, test link. Nullam dignissim convallis est. Quisque aliquam. cite. Nunc iaculis suscipit dui. Nam sit amet sem. Aliquam libero nisi, imperdiet at, tincidunt nec, gravida vehicula, nisl. Praesent mattis, massa quis luctus fermentum, turpis mi volutpat justo, eu volutpat enim diam eget metus. Maecenas ornare tortor. Donec sed tellus eget sapien fringilla nonummy. NBA Mauris a ante. Suspendisse quam sem, consequat at, commodo vitae, feugiat in, nunc. Morbi imperdiet augue quis tellus.

Høydepunkter