Nyskapende og spennende bruk av tre


Published: 06.12.2013
TreBruk AS har tatt et kvantesprang med trevirke som bygningsmateriale.
8 etasjers hybelhus står ferdig og nye forskrifter lages. Høyhus bygget i tre er fremtiden.

Initiativtaker, aksjonær og styreleder Olav Breivik nærmest bobler over av entusiasme. Han ser så absolutt muligheter i det meste og er en uredd mann. Han er styreleder i flere selskaper og kjent for å snu om negative regnskapstall til positive. ”TreBruk AS er et innovasjonsselskap som startet i 2008. Vi vil bevise at tre er et fantastisk fleksibelt og trygt byggemateriale både i store og høye bygg. Når vi nå lykkes med slike bygg, har vi fått endret forskrifter etter testing hos SINTEF i Trondheim,” sier Olav Breivik. Han påstår at 90 % av kvinner vil heller ha bygninger av tre enn av andre materialer og at 80 % av hele befolkningen er av samme mening.
 

Fakta om massivtre

Daglig leder i TreBruk AS er Bjørn Lier som har kontor i Kleverveien. Han er bygningsingeniør og har solid erfaring innen byggebransjen. ”Massivtre er en betegnelse på treplanker som er satt sammen til store treelementer. Treplankene legges på hverandre i flere lag med miljøgunstig lim i mellom. Tykkelsen avhenger av bruksområde og danner et byggelement med bredde fra 1,23 m og opp til 16 m lengde. Massivtreelementer kan brukes i alle typer bygg, som boliger, næringsbygg, skoler, barnehager og sykehjem,” sier Bjørn Lier. Han forklarer videre noen av fordelene ved dette produktet: ”Massivtre lagrer CO2 i hele levetiden i stedet for å slippe det ut. En kan spare nesten 1 tonn CO2 pr. kubikkmeter trevirke i motsetning til en konstruksjon i stål.” Han viser frem dokumentasjon på hvordan massivtre opptrer ved brann. Det viser at ett lag tre blir forkullet, men det sprer seg ikke til neste lag. Det friske trevirket opprettholder sin stivhet og styrkeegenskaper slik at bæring og stabilitet ikke svekkes. Forkullingen tar lang tid og utvikler seg til en tykkelse på ca 5 cm etter 1 time. Dette betyr at brannsikkerheten opprettholdes. Stålkonstruksjoner blir myke og smelter i sterk varme og kan dermed kollapse.

 

Fremtidens materiale

Både Olav Breivik og Bjørn Lier prater varmt om hvordan en skal få alle impliserte innen byggebransjen til å satse på massivtre. ”Kommuner, arkitekter, utbyggere og entreprenører må få erfaringer fra de byggene som står ferdige her i landet nå,” sier Lier. Han fortsetter: ”UMB har kontinuerlige målinger i studentboligene vi har satt opp i Ås. Dette gir oss god dokumentasjon slik at forskrifter kan omskrives og trevirke blir et meget godt alternativ til miljøverstinger som stål og betong. Et godt argument er også at boliger laget med massivtre krever mindre oppvarming og er godt isolert med tradisjonelle materialer. De oppleves som gode å leve i når det gjelder lydisolasjon, lukt og at hele bygget puster.” Bruk av treverk i boligblokker sparer en for den velkjente gjenklangen som er så typisk i betongbygg.

TreBruk AS samarbeider bland annet med selskapet iTre AS, og jobber for å få fler ferdigstilte prosjekter, for å synliggjøre at massivtre er fremtidens byggemateriale. Midler kommer blant annet fra Innovasjon Norge.

TreBruk AS viser at høyhus i massivtre både passer godt inn i landskapet, er et sunt sted å leve og er miljøvennlig.  Når det gjelder bokostnader har studentene ganske treffende uttalt: ”Boligene vil ikke koste mer enn 60 til 70 halvlitere med øl per måned”.

Post Title

Lorem superscript dolor subscript amet, consectetuer adipiscing elit, test link. Nullam dignissim convallis est. Quisque aliquam. cite. Nunc iaculis suscipit dui. Nam sit amet sem. Aliquam libero nisi, imperdiet at, tincidunt nec, gravida vehicula, nisl. Praesent mattis, massa quis luctus fermentum, turpis mi volutpat justo, eu volutpat enim diam eget metus. Maecenas ornare tortor. Donec sed tellus eget sapien fringilla nonummy. NBA Mauris a ante. Suspendisse quam sem, consequat at, commodo vitae, feugiat in, nunc. Morbi imperdiet augue quis tellus.

Høydepunkter

Jun 14, 2008
Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra.
Read more…

Aug 24, 2008
Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra.
Read more…