Profesjonelle, men nært tilstede


Published: 02.05.2013
Alle vil komme i kontakt med et begravelsesbyrå i forbindelse med dødsfall. Gravferdskonsu-lentene blir koblet inn og er til stede for pårørende den første tiden etter at det ubegripelige har skjedd. 

Selv om et dødsfall er ventet, eller kanskje kommer som en lettelse fordi avdøde har hatt det vondt, er det spesielt hver gang døden innhenter noen. Begravelsesbyrået trer inn og er der for oss når vi trenger bistand i sorgen. Gravferdskonsulentene behandler pårørende forståelsesfullt og profesjonelt og tilpasser seremonien i samråd med de etterlatte. 

Ingen dager er like
Hos Garder begynner dagen som på så mange arbeidsplasser med kaffe. Samtidig fordeles oppgaver. I løpet av dagen kan mange gjøremål komme på, men det er de ansatte vant til og fletter dem inn på beste måte. Umiddelbart høres det ikke koselig ut å jobbe med begravelser og døde mennesker. Gro Siewartz Dahl fra Spydeberg har vært ansatt hos Garder i 14 år, og kan ikke tenke seg annet arbeid. Hun beskriver jobben i hovedtrekk, og sier at den nærmest blir en livsstil.

-Vi vet aldri hvordan dagen blir, eventuelt natten for den som har vakt. Det kan fort bli travelt og utfordrende. Allikevel er dette et arbeid som gir mer enn det krever. Pårørende er som oftest svært takknemlige, og det gir de uttrykk for. Vi ønsker at de skal delta selv så mye de ønsker eller føler for, ved utvelgelse av blomster, sanger, kanskje et fotografi eller en barnetegning, men noen ganger ordner vi alt. Det være seg kiste, musikk, egne klær på avdøde eller gravstein. Vi gir informasjon og går i gjennom skjemaer som må fylles ut, for eksempel til offentlige registre. Vi opplever at vi er viktige i de mest sårbare øyeblikkene i folks liv. Møtene berører oss, selv om vi må holde en viss distanse. Den dagen man ikke engasjerer seg, passer en ikke i denne jobben lenger.

Lokal forankring

Jan-Oddleiv Garder jobbet i sin tid frilans i et byrå, og så behovet for små lokale byråer hvor folk kunne forholde seg til den samme personen gjennom hele prosessen. Han etablerte i 1993 Vestby og Omegn Begravelsesbyrå. To år etter oppstarten, etablerte han kontorer i Drøbak/Frogn og i Spydeberg, hvor to av de ansatte bor. På den måten kan lokalbefolkningen forholde seg til noen de vet hvem er og som kjenner deres nærområde. Det har vært mye jobb gjennom årene for alle, men selvsagt mest for gründeren selv. Datteren Lisbeth Garder Ruud er i dag ansatt i full stilling og trives godt sammen med de gode kollegaene.

Gravferdkonsulentene utfører et arbeid de selv sier krever personlig egnethet, men ingen spesiell utdannelse. Kun en liten prosent av tiden går med til å stelle den avdøde. Resten av tiden bruker de på å gjøre avskjeden med en kjær og dypt savnet person så verdig og personlig som det er mulig.

Post Title

Lorem superscript dolor subscript amet, consectetuer adipiscing elit, test link. Nullam dignissim convallis est. Quisque aliquam. cite. Nunc iaculis suscipit dui. Nam sit amet sem. Aliquam libero nisi, imperdiet at, tincidunt nec, gravida vehicula, nisl. Praesent mattis, massa quis luctus fermentum, turpis mi volutpat justo, eu volutpat enim diam eget metus. Maecenas ornare tortor. Donec sed tellus eget sapien fringilla nonummy. NBA Mauris a ante. Suspendisse quam sem, consequat at, commodo vitae, feugiat in, nunc. Morbi imperdiet augue quis tellus.

Høydepunkter

Jun 14, 2008
Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra.
Read more…

Aug 24, 2008
Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra.
Read more…