Asko Øst
Deli Skog Næringspark: Nå er det knapt et år siden jeg var godt kjent på Deli skog. Min naturlige svingom innom på industriområdet for en oppdatering i forbindelse med reportasjen, skulle være lett match – et par bilder av utvidelsen til Asko. Kanskje se om noen har orket å rive ned ”Hølen”-skiltene til den tidligere bautabedriften i Vestby? Men også denne rundturen inneholdt noen overraskelser.
 


Transittlager for mat .

Tidligere Hølen AS er tydeligvis fortsatt Hølen AS. Hølen-bygget er nå inneklemt mellom to nye legoklosser – Recall og Adams Express/ChristianiaTransport Bruetau AS. Det er dessuten god plass til yttligere flere legoklosser på Hølens fremside. Imidlertid er helhetlig og stilfull arkitektur i næringsparker neppe stort samtaleemne i kommunens korridorer. For øvrig er det Bulk Eiendom som har Recall bygget og tomten foran tidl. Hølen AS. Videre er Bonver Entertainment samt Scana nå etablert i et korridorkompleks foran Scana Offshore Vestby AS, i tilegg er 2 nye bygg under oppføring i området: Næringstjenester AS og Deliveien 4 AS. ASKO Øst (Norgesgruppen)
ASKO øst leverer både regionalt og sentralt. Det nye automatiserte lageret på 25.000 m2. vil være en utvidelse av sentallageret. Etter utvidelsen vi ASKO øst har 77.500 m2 på Vestby. Utvidelsen vil også bety at antallet tørrvarer øker fra fire til 15 millioner kolli per år. Dette er nesten 400 prosent økning!
 
 
Tilbygget på ASKO øst, her kommer automatisert lager.


– Dette er ikke et fullautomatisert system, det er fremdeles nødvendig med plukkere da med fast lokalisasjon på lageret. Det sier Per Tellef Arning, direktør for drift og med i ledelsen av utbyggingen. Når han konfronteres med påstand om at fremtiden vil være automatisert og at plukkere og lagermedarbeidere knapt nok vil være å se om noen år, kommentarer han at antall medarbeidere på Vestby vil være nokså konstant, kanskje svakt minkende, men at antall timer i plukk og kollihåndtering vil gå ned og erstattes av andre gjøremål, som både gir bedre kvalitet og økt produksjon. Han ønsker heller ikke å gå ut med noen prislapp, men andre medier har vurdert totalinvesteringen på Vestby til i overkant av en milliard! Sol og blå himmel for Bulk Eiendom! De fete blir fetere i Vestby. I bakgrunn (midten) er tidligere Hølen AS – den lille har blitt spist av finganskrisen.
 
Utbygger ASKO øst
Total entreprenør Brick AS
Underentreprenører 15-20 stk.
Lagersystemer Swisslog
Ferdigstillelse bygg januar 2010
Full produksjon Høst 2011 Dette er ASKO øst:
Regionlager for Oslo, Akershus, Nedre Buskerud,
Telemark, Vestfold og Østfold
Sentrallager for ASKO’s øvrige 13 lagre i Norge Regionlageret:
Leverer daglig til 800 kunder
Plukker daglig 65.000 kolli
Håndterer 11.000 kolli transittvarer per uke
Landets 5. største transportvirksomhet
Sentrallageret:
150 avganger per uke, to turer til de fleste regionlagre
Plukker 60.000 kolli per dag
Hele anlegget:
Totalomsetning 10 milliarder
600 ansatte fra 30 land
Ferdig utbygget: 77.500 kvadratmeter