Undervisning med mening


Elever fra Risil ungdomsskole kjører moteshow med en miljøvennlig profil

Ås Stasjon Kafé stiller velvilligst sine lokaler til disposisjon når elever i 10. klasse fra Risil ungdomsskole viser sine kreasjoner. Faglærer i kunst og håndverk, Siv Klever, satte miljøet i fokus da elevene skulle lage moteshow. Omkring 100 elever har deltatt i dette prosjektet. Talsperson for elevene, Caroline Slattum Frey (bildet), kan fortelle at det var kun 18 av de 100 som turde å gå på ”catwalken”, hvorav 4 var gutter. Kafémiljøet på Ås Stasjon er kanskje ikke det vi assosierer med et moteshow, men når vi hører at alle klærne kommer fra besteforeldres loft, Fretex og lignende steder, forstår vi at elevene vil ta et oppgjør med bruk og kast-kulturen. I kunst- og håndverkstimene på skolen har elevene fått lov til å utfolde seg med å sy nytt av gammelt. Ødelagte smykker er blitt delt opp og brukt som applikasjoner på kjoler eller topper. En gammel LP-plate i vinyl gjenoppstod som vase etter et kort opphold i en kjeramikkovn.
Gardiner og stretchlaken har fått nytt liv som fancy skjørt eller spenstige drakter. Caroline fant et 60 år gammelt skjørt hos sin bestemor, og sammen har de laget et nytt plagg. Hun synes besøkene hos bestemor har blitt mye mer interessante etter at de begynte å sy sammen. Se på fjernsyn kan hun gjøre hjemme.
Ikke alle elevene har bidratt med klesproduksjon, noen har satt seg inn i hvordan produksjon av bomull og silke foregår, og skrevet om disse tingene. Elevene sier at dette prosjektet har vært både morsomt og meningsfylt. De oppfordrer andre skoler til å sette i gang tilsvarende prosjekter.

Elevene oppfordrer bedrifter og privatpersoner som måtte ha tekstiler, trevarer, papp eller annet egnet materiale til overs – ta kontakt med formingslærer Siv Klever på Risil ungdomsskole! (64 95 12 65).
På Risil ungdomsskole står de i kø for å gi nytt liv til gammelt ”skrot”.

Se flere bilder fra moteshowet her

Tips en venn  Gå tilbake